Päiväkoti Savotta

Musta ulkoa – lämpöä sisällä

Projektikuvaus:

Alun perin toimeksianto oli suunnitella tontille yksikerroksinen, noin 80 lapsen päiväkoti. Kun kävi ilmeiseksi, ettei ratkaisu olisi jättänyt riittävää pihatilaa, tilat suunniteltiin useampaan kerrokseen. Vanhaa kasvillisuutta säilyi rakennuksen länsi- ja pohjoissivuilla. 

Rakennuksen kiilamainen massa syntyi tarpeesta sopeuttaa iso rakennus pientaloympäristöön. Matalampi pääty on osa katumiljöötä, korkeampi pääty tukeutuu metsikköön. Tumma julkisivuväritys sopii vihreään ympäristöön ja pienentää rakennusta visuaalisesti. Pitkän lappeen viherkatteella on toiminnallinen merkitys: se vähentää ja hidastaa veden syöksymistä lyhyen päädyn sadevesikouruun. 

Päiväkodin puurakenteiset julkisivut verhoiltiin erikoisprofiloidulla, puolipontatulla laudalla, ulkoporras vastaavan profiilin mukaisella pellillä. Kantavat seinät ovat betonia ja sijaitsevat pitkään rakennusmassaan nähden poikittain. Koska rakenneperiaatteen haluttiin hahmottuvan sisätiloissa, betoniseinät valettiin paikalla vanerimuottiin. Karhea muottipinta jätettiin näkyviin ja käsiteltiin pölynsidontalakkauksella.  

Sisätiloissa leimallista on läpinäkyvyys: runsas aukotus sekä lasin käyttö ovissa ja väliseinissä. Pyrittiin välttämän valkoista pintaa ja luomaan harmonisen, lämpimän tunnelman valitsemalla luonnollisia värejä ja materiaaleja. Lattiat ovat lakattua, lämpökäsiteltyä koivua ja punaista kolikkokumimattoa, alakatot pääosin akustoivaa puulastu-sementtilevyä ja kalusteet petsattua puuta.  

Helsingin kaupungin taidemuseo valitsi yhdessä arkkitehdin kanssa kuvanveistäjä Inka Niemisen tekemään päiväkodille taideteoksen. Taiteilija halusi sen olevan lasten kosketeltavissa ja leikittävissä – niinpä hiekkalaatikolla on lasten seurana kolme betoniapinaa.  

Projektitiedot:

Vuosi:2002
Tilaaja:Helsingin kaupunki
Sijainti:Puunkaatajantie, Helsinki
Laajuus:1 100 m2
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehti:Riitta Tuomisto
Kalustesuunnittelu:Eeva Lithovius
Kuvat:Oliver Whitehead

Lisää tietoa:

Arkkitehti – Finnish Architectural Review. 5/2002. Seikkailu mustassa laatikossa / Adventure in a black box.

YLE Areena. 11.12.2007. Taloraati – Kirkko, kirjasto ja vessa.