Ymmerstan koulu

Värikäs opinahjo

© Oliver Whitehead

Projektikuvaus:

Koulun valmistuttua suunnittelijat kirjoittivat hankkeesta seuraavasti: 

”Ymmersta on uusi asuinalue aivan Espoon keskuksen tuntumassa. Koulun luonnontilainen, metsäinen tontti on muuntunut osaksi nopeasti kasvavaa kaupunkirakennetta. Suurin osa tontista on pohjoisrinnettä. Tasainen alue varattiin urheilukentälle, jolloin koulu ja välituntipiha oli sijoitettava rinteeseen. Ratkaisimme tilanteen tehokkaalla, kolmikerroksisella rakennuksella, jossa luokkasolut ovat kolmannessa kerroksessa. Välituntipiha on ylärinteessä solukerroksen tasalla, osittain pääaulatilojen päällä.  

Koska kyseessä on ala-aste, tavoitteena oli lämminhenkinen ja persoonallinen opinahjo pienille lapsille. Tämä vaikutti myös materiaalivalintoihin. Pääosaan valittiin puu ja ruukintiili, joita käytettiin paljon myös sisätiloissa.  

Ensimmäisen kerroksen aula- ja ruokasalitiloihin saadaan valoa suurien valolyhtyjen avulla. Kukin niistä liittyy aina yhteen neljästä solusta, joille on annettu oma päävärinsä. Näin lapset tunnistavat oman solunsa ja niiden sijainnin värien avulla. Värisuunnitelmat kunkin välilyhdyn taustaseinään on tehnyt kuvataiteilija Kristian Krokfors. Kolmannessa kerroksessa sisäpihalla nämä taustaseinät tulevat esiin osana rakennuksen julkisivua.  

Toisessa kerroksessa auloja kiertävät siltamaisesti kirjastotilat. Yhdistyessään visuaalisesti muihin aulatiloihin ne muodostavat kokonaisuutena koulun sydämen.” 

Projektitiedot:

Vuosi:2003
Tilaaja:Espoon kaupunki
Sijainti:Ristihaantie, Espoo
Laajuus:4 800 m2
Suunnittelijat:Jukka Sulonen, Karin Krokfors
Muu työryhmä:Edda Davídsdottír, Jouni Vainonen, Mari Mannevaara, Sami Vikström
Kaluste- ja sisustussuunnittelu:Martti Lukander, Pasi Hämäläinen
Kuvat:Oliver Whitehead, Jussi Tiainen

Lisää tietoa:

Arkkitehti – Finnish Architectual Review. 1/2004. Neljän värin voimaa / Powerful concept in four colours. Karin Krokfors ja Jukka Sulonen.

© Jussi Tiainen
© Oliver Whitehead
© Oliver Whitehead
© Oliver Whitehead
© Oliver Whitehead
© Oliver Whitehead
© Oliver Whitehead

@ Oliver Whitehead
© Oliver Whitehead