Vihreistä vihrein

Poikkitieteellistä suunnittelua

Projektikuvaus:

Vihreistä vihrein -hankkeessa suunniteltiin kortteli, joka on niin vihreä kuin mahdollista. Hanke on Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -kohde. Koska hankkeen tuli toteutua ARAn kustannusraameissa, haettiin keinoja, joilla päästään kohtuullisiin rakennuskustannuksiin esteettisistä ja vihreistä tavoitteista sekä asumisen laadusta tinkimättä. Suunnittelutyö tehtiin yhdessä monialaisen suunnittelijaryhmän kanssa, johon arkkitehtien lisäksi kuului muun muassa biologeja, sosiologeja, hortonomeja sekä maisema-arkkitehtejä (Loci Maisema-arkkitehdit Oy). 

Vihreistä vihrein -kortteli koostuu kahdesta toisiinsa tiiviisti liittyvästä luhtikerrostalosta, josta toinen on ARA-vuokratalo ja toinen asumisoikeustalo. Yhteensä rakennuksissa on 121 asuinhuoneistoa. Luhtikäytäväratkaisu on kustannustehokas ja mahdollistaa läpitalonhuoneistot. Rationaalisuutta lisää se, että erilaisia asuntotyyppejä on vähän, ja kaikissa asunnoissa on samanlaiset kylpyhuonelementit. Katujulkisivujen uloimmassa pinnassa on puu- ja teräsritilöitä sekä istutuslaatikot julkisivun kasveille. Kasviritilöiden takana on väribetonipintainen julkisivu.  

Etelään terassoituvien rakennusten ylimmät katot ovat avoimia, matalakasvuisia ja lähes hoitovapaita biodiversiteettikattoja. Seitsemännen kerroksen katot taas ovat metsäisempiä oleskelukattoja saunatilojen yhteydessä. Molempien talojen kuudennen kerroksen katot muodostavat yhteisen, korkealla lasiseinällä suojatun kattoterassin keittiöpuutarhoineen. Talojen kerhohuoneet avautuvat tälle terassille, ja siellä sijaitsee iso kasvihuone. 

Projektitiedot:

Vuosi:2017
Rakennuslupa myönnetty:12/2014
Tilaaja:TA-Rakennuttaja Oy ja TA-Yhtymä Oy
Sijainti:Hyväntoivonkatu 4 / Länsisatamankatu 36, Helsinki
Laajuus:8 700 krsm2, 10 795 brm2
Pääsuunnittelija:Pia Ilonen
Projektiarkkitehdit:Luonnosvaiheessa Mari Mannevaara, toteutussuunnitteluvaiheessa Anu Tahvanainen ja Karoliina Hoppu
Muu työryhmä:Minna Lukander, Martti Lukander, Jari Heikkinen, Olli Jokinen, Carolin Franke, Oona Airas, Mira Kyllönen, Mikaela Neuvo
Kuvat:Pyry Kantonen

Palkinnot:

Rakentamisen ruusu 2017