A-Kruunu Turumankatu

Kehittyvä kerrostalo-hanke teemana ryhmävuokra-asuminen

© Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy

Projektikuvaus:

A-Kruunu Helsingin Turumankatu -hanke on A-Kruunun ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin kehittämän ryhmävuokrauskonseptin pilottikohde. Ryhmävuokraushankkeella halutaan tarjota vaihtoehto yksilökeskeisiin arvoihin perustuvalle pienten asuntojen massiiviselle tuotannolle, ja vastata yhteiskunnalliseen keskusteluun, jossa kuulutetaan yhteisöllisyyden, jakamisen ja elävän kaupunkikulttuurin perään. Ryhmävuokra-asunto on yhteisöllinen vuokra-asuntotyyppi: suuri asunto, joka suunnitellaan soveltumaan pääasiassa yhden hengen ruokakunnista koostuvalle asukasryhmälle. Ryhmän jäsenet voivat olla toisilleen ennalta tuttuja tai tuntemattomia ihmisiä. Yhteisöllinen asumismuoto kiinnostaa eri ikäisiä ja monenlaisia ihmisiä – asukkaita yhdistävänä tekijänä on halu jakaa omaa päivittäistä elämää ja asuinympäristöä toisten ihmisten kanssa. Turumankatu on osa Kehittyvä kerrostalo -hanketta.  

Hanke sisältää Kruunuvuorenrantaan Helsinkiin kahdelle tontille Turumankadun ja Pojamankadun varrelle rakennetut kaksi erillistä nelikerroksista asuinkerrostaloa. Rakennuksissa on yhteiset yhteistilat ja yhteys hankkeen asuinrakennusten välillä on korttelin yhteispihan kautta. Molemmissa taloissa julkisivumateriaalina on paikalla muurattu punatiili. Rakennusosien yhdenmukainen väritys antaa rakennuksille selkeän ja rauhallisen ilmeen. Sisäpihalle avautuvat parvekkeet ovat avoimia ulokeparvekkeita, Turumankadulle avautuvat parvekkeet ovat sisäänvedettyjä ja lasitettuja. Pojamankadun asuinrakennuksessa on luhtikäytäväratkaisu. Luhtikäytävä mahdollistaa asuntojen avautumisen läpi talon, sisäpihalle ja Pojamankadun yli kohti Saaristofregatinpuistoa. 

Kahdessa talossa on asuntoja yhteensä 49 kpl ja keskipinta-ala on 65,5 m2. Turumankadun asuinrakennuksessa sijaitsee kuusi ryhmävuokraukseen soveltuvaa asuntoa (5h+k 115,5 m2). Ryhmäasunnossa kullekin asukkaalle on oma huone. Keittiö-, olohuone- ja kylpyhuonetilat ovat asunnon asukkaiden yhteiset. Asukasryhmiä ja ryhmäasuntoja on mahdollista toteuttaa eri kokoisina ja muotoisina. Asukkaalle jyvitettynä neliömäärä asukasta kohden jää talon yksiöiden pinta-alaa pienemmäksi, minkä seurauksena tulee ryhmävuokra-asuntojen vuokrahinnoista vertailuasuntoja edullisempia.  

Projektitiedot:

Vuosi:2021
Rakennuslupa myönnetty:3/2020
Tilaaja:A-Kruunu Oy
Sijainti:Kruunuvuorenranta, Helsinki
Laajuus:4 758 m2
Pääsuunnittelija:Tiina Päivilä-Kari
Rakennussuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehti:Tiina Päivilä-Kari
Muu työryhmä:Riikka Pylvänen, Anu Tahvanainen, 
Satu Mahringer, Petra Minkkinen, Emilia Nysten 
Valokuvat:Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy

Lisää tietoa:

Helsingin Sanomat. 5.2.2024. Intellektuellit nuoret naiset loivat kommuunin ryhmävuokrataloon Helsingin Kruunuvuorenrannassa. Jukka Perttu.

Arkkitehti – Finnish Architectural Review. 4/2021. Yleistyvä yksinasuminen / The Rise of Solo Living. Anne Tervo.

Helsingin Sanomat. 6.1.2018. Helsingissä kokeillaan uudenlaista ryhmävuokraamista – kimppakämpässä asukkaat saavat itse valita naapurinsa. Marja Salmela.