Tiirasaaren rantasauna

Uniikin merenrantasaunan restaurointi

Projektikuvaus:

Lähi-Tapiolan omistaman Tiirasaaren merellisessä ympäristössä sijaitsee useita vakuutusyhtiön edustus- ja koulutuskäytössä olevia vanhoja puurakennuksia. Aarno Ravealan vuonna 1951 suunnittelema rantasauna on yksi näistä edustuskäytössä olevista rakennuksista. Sauna koostuu hyvin perinteisestä ja yksinkertaisesta suorakulmaisesta rakennuksesta, johon liittyy matalampi, viisikulmainen ja hirsirunkoinen löylyhuone, joka yhdessä rohkean rakennuspaikan kanssa tekee rakennuksesta hyvin mielenkiintoisen. 

Rakennusta oli vuosien varrella kunnostettu korvaamalla ajan ja sään kuluttamia puisia rakennusosia yksinkertaisilla teräsrakenteilla. Myös rakennuksen julkisivut olivat saaneet ympärilleen peltiverhouksen. Sisätilat olivat pääasiassa edellisen, vuonna 1996 toteutetun kunnostuksen jälkeisessä asussa.  

Rakennukseen tehtiin laaja peruskorjaus, jossa uusittiin alapohja- ja ulkoseinärakenteita, katon punainen pellitys vaihdettiin mustaan huopaan, julkisivut palautettiin puuverhoilluiksi, kaikki ikkunat ja ovet uusittiin ja sisätiloja muutettiin vastaamaan paremmin tulevia käyttötarpeita. Ulkopuolisissa muutoksissa pyrkimyksenä oli palauttaa rakennus mahdollisimman lähelle alkuperäistä ilmettä Ravealan piirustuksia apuna käyttäen. Sisätiloissa otimme vapauden päivittää ilme edustussaunakäyttöä varten. Saunarakennuksen sisustus suunniteltiin laudeliinoja ja astioita myöten. 

Projektitiedot:

Vuosi:2016
Tilaaja:Lähi-Tapiola
Sijainti:Tiirasaari, Helsinki
Laajuus:n. 80 m2
Alkuperäinen rakennusajankohta:1951
Alkuperäinen arkkitehti:Aarno Raveala
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehti:Riikka Pylvänen
Muu työryhmä: Lassi Heikkinen, irtokalustesuunnittelu yhteistyössä Pirkko-Liisa Topeliuksen kanssa 
Kuvat:Tuomas Uusheimo