Tiirasaaren Opistola

Nikkarityylisen huvilan julkisivun ennallistaminen

Projektikuvaus:

Lähi-Tapiolan omistuksessa olevassa Tiirasaari viehättää kauniilla rakennuskannallaan, komealla puustollaan sekä avonaisilla kallioilla. Saaressa on useita vanhoja puurakennuksia vakuutusyhtiön edustus- ja koulutuskäytössä. Opistola on Tiirasaaren vanhin huvilarakennus, jonka vanhimmat osat ovat peräisin 1800-luvun loppupuolelta. Rakennus edustaa tyylillisesti osittain uusrenessanssia, mutta jugend-vivahteitakin on nähtävissä esimerkiksi etujulkisivun lasiverannan pyöreissä torniaiheissa ja pikkuruutuikkunoissa. Nikkarityyliselle puurakentamiselle oli tyypillistä julkisivun runsas koristelu sekä monisävyinen julkisivuväritys. Rakennus toimii seminaaritilana. 

Vuosikymmenten mittaan huvilasta oli poistettu koristeosia, ikkunat vaihdettu puu-alumiini-ikkunoiksi, vesikatto saanut punaiseksi pinnoitetun peltikatteen ja kaikki puuosat päällensä useita kerroksia vaaleaa maalia. Rakennus haluttiin kunnostaa kunnioittaen rakennuksen arkkitehtuuria ja palauttaen sen ulkoasu lähemmäksi alkuperäistä. Kunnostuksessa huvilan ulkovaippa käytiin läpi perinpohjaisesti; ikkunat ja ulko-ovi vaihdettiin kokopuisiksi ja puitejaot suunniteltiin vanhojen piirustusten perusteella, peltikate uusittiin verannan tornien kuparikatteita lukuun ottamatta, terassien ja portaiden kaiteet uusittiin vanhoissa valokuvissa esiintyviä kaidemalleja mukaillen, julkisivuille palautettiin koristeleikkauksia ja taivaisiin kurottavat spiirat nostettiin katoille.  

Valokuvien ottamisen aikaan ei julkisivujen pellityksiä ja vesikattoa ollut vielä maalattu vanhan kuparin väriseksi. Myös terassien ja portaiden laudoituksia tummentava öljykäsittely on valokuvissa tekemättä. 

Projektitiedot:

Vuosi:2018
Rakennuslupa
myönnetty:
12/2017
Tilaaja:Lähi-Tapiola
Sijainti:Tiirasaari, Helsinki
Laajuus:n. 300 m2
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehti:Riikka Pylvänen
Kuvat:Tuomas Uusheimo