Ruskeasuon päiväkoti

Uudisrakennus 1950-luvun miljöössä

©Kuvatoimisto Kuvio Oy

Projektikuvaus:

Ruskeasuon päiväkodin kaksikerroksinen uudisrakennus valmistui marraskuussa vuonna 2015. Päiväkodin noppamainen muoto noudattaa Ruskeasuon 1950-luvun rakennusperinnettä. Myös rakennuksen materiaaleihin ja värimaailmaan on haettu vaikutuksia ympäröivästä arkkitehtuurista. Rakennuksen julkisivupintana on vaalea rappaus, sisäänkäynnit on verhoiltu klinkkerilaatoin ja kahteen suuntaan kalteva vesikatto on maalattua konesaumattua peltiä. Rakennus on sijoitettu tontin pohjoispäätyyn ja lasten leikkipiha on rakennuksen eteläpuolella. Huoltopiha ja henkilökunnan autopaikat sijoittuvat rakennuksen pohjoispuolelle. Rakennus on istutettu naapurin asuinrakennusten väliin siten, että niiden asunnoista säilyivät edelleen mahdollisimman vapaat näkymät.  

Ruskeasuon päiväkoti on mitoitettu noin 110 lapselle, alun perin viidelle päiväkotiryhmälle. Rakennusvaiheessa muutettiin suunnitelmaa vastaamaan paremmin Helsingin kaupungin sen hetkistä varhaiskasvatusperiaatteiden mukaista tila-ajattelua, jossa tilojen oli tarkoitus toimia joustavasti, ei nimettyinä tiettyyn toimintoon ja tietylle lapsiryhmälle, vaan kulloisenkin tilanteen ja tarpeen mukaan. Sisätilojen väritys, materiaalit ja detaljointi on suunniteltu samassa hengessä kuin rakennuksen ulkoasukin; sisätiloissa on puhtaaksi muurattuja vaaleita tiiliseiniä, muottiin valettuja betoniseiniä ja puuosat ovat lakattua mäntyä. Ulkotiloista tuttu klinkkeri on märkäesteisten seinien ja lattioiden pintana. Sisätiloihin on haluttu tuoda mahdollisimman paljon valoa, jonka rakennuksen useat lasiseinät ja vaaleat pinnat mahdollistavat. Lasiseinät toimivat myös tiloja toisiinsa niin toiminnallisesti kuin visuaalisestikin yhdistävinä elementteinä. Helsingin kaupungin taidemuseo toteutti päiväkodin saliin taideteoksen, jonka teki taiteilija Eija Keskinen. 

Maantasokerrokseen sijoittuvat pienten lasten kotialueet, kaksi märkäeteistä, henkilökunnan toimistotila, lasten kotikeittiö mikä laajenee henkilökunnan työtilaan, keittiö, teknisiä- ja huoltotiloja ja henkilökunnan pukeutumistilat ja siivouskeskus. Rakennuksen toiseen kerrokseen sijoittuvat sali, kolme pienryhmätilaa, joista yksi on salin yhteydessä ja voi toimia myös näyttämönä, sekä kolme lasten kotialuetta, joista yksi toimii yhteisenä ruokailutilana. Ullakolla on IV-konehuone. Rakennuksen isot ja keskeiset eteistilat ja porrasaula toimivat myös leikkitiloina.   

Piha-alue on jaettu pienten ja isojen lasten pihoiksi. Luontevana rajana on olevien tonttien rajalla kasvavat suuret puut, jotka on tarkoitus säilyttää. Päiväkodin piha-alue liittyy osaksi ympäröiviä vehreitä pihoja. Istutukset tontin reunoilla on säilytetty ja tonttia rajaa kadulle päin pensasaita. Päiväkodin ja eteläpuoleisen steinerkoulun pihatilat liittyvät visuaalisesti toisiinsa. 

Projektitiedot:

Vuosi:2015
Rakennuslupa myönnetty:10/2013
Tilaaja:Helsingin kaupunki
Sijainti:Ruskeasuo, Helsinki
Laajuus:1 663 m2
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehti:Riitta Tuomisto, Mira Kyllönen
Kiintokalusteet:Jukka Keskitalo
Muu työryhmä:Jari Heikkinen
Kuvat:Kuvatoimisto Kuvio Oy ja Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy
©Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy
©Kuvatoimisto Kuvio Oy
©Kuvatoimisto Kuvio Oy
©Kuvatoimisto Kuvio Oy
©Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy
©Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy