Pasilan peruskoulu ja päiväkoti

Uuden kaupunginosan yhteinen talo

Projektikuvaus:

Tallin ja Mer Arkkitehtien ehdotus ”Aurinkokello” voitti kutsukilpailun Pasilan peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennuksen suunnittelusta keväällä 2020. Keski-Pasilan Ratapihakortteleiden alueelle rakennetaan uusi noin tuhannen oppilaan peruskoulu, jonka yhteyteen tulee myös noin 200 lapsen päiväkoti. Uusi koulurakennus on sovitettu puistojen ympäröimälle, vilkkaan Tulistimenkadun rajaamalle rinnetontille ja se on vahvasti läsnä kaupunkikuvassa joka puolelta lähestyessä. Tunnistettavan ja yhteen kokoavan julkisen rakennuksen julkisivut ovat muistuma ratapihojen punatiiliarkkitehtuurista. 

Rakennuksen ulkoarkkitehtuurin materiaalimaailma jatkuu sisäänkäyntikerroksessa, jonka seinät ovat tiiltä. Sisätiloissa suositaan puuta alakatoissa, kalusteissa ja seinäpinnoissa, joka ympäristöystävällisyytensä lisäksi vaikuttaa suotuisasti sisäilman laatuun. Luonnonmateriaalit ja -sävyt vähentävät ihmisen kokemaa stressiä. Materiaalien käytöllä luodaan myös orientoitavuutta ja identiteettiä eri tiloihin. 

Suunnitelmalle keskeistä on luonnon valon hyödyntäminen niin ulko- kuin sisätiloissakin. Lounaispuolen lasiseinästä tulviva valo ja sisätilojen ryhmittäminen rakennuksen läpäisevän valoaukon ympärille on sisätilojen arkkitehtuuria merkittävästi muovannut ratkaisu. Ikkunapinta-alan suhde ulkoseinään on suuri, mikä on ollut toinen keskeinen keino edistää valoisuutta sisätiloissa. Myös useat rakennuksen väliseinät ovat lasisia, mikä valoisuuden ohella, lisää myös yhteisöllisyyttä ja helpottaa kommunikointia eri tilojen välillä. 

Piha-alue runsaine kasveineen ja sinne johtavine portaikkoineen liittyy osaksi vaihtelevaa ja polveilevaa yhteistä julkista maisematilaa. Suunnitelma huomioi erityisesti näkymät ja yhteydet Halkopiipunkalliolta koulun ja päiväkodin pihoille ja taustalla olevaan koulurakennukseen. Koulun pihatilat sijoittuvat lähes kokonaan koulun matalan osan katolle, jonne aurinko paistaa lähes ympärivuoden. Myös päiväkodin leikkipiha on suhteellisen valoisa aamu- ja iltapäiväaikaan. Valoisuudella on merkitystä niin käyttäjien kuin kasvillisuuden viihtymiseen kattopihoilla. Runsas kasvillisuus vaikuttaa positiivisesti myös oppimisen tiloista ulos avautuviin näkymiin. 

Projektitiedot:

Vuosi:Käynnissä
Rakennuslupa myönnetty:9/2022
Tilaaja:Helsingin kaupunki
Sijainti:Keski-Pasila, Helsinki
Laajuus:n. 13 250 brm2
Kilpailuvaiheen työryhmä:Julia Hertell, Jenni Hölttä, Minna Lukander, Jukka Sulonen
Pääsuunnittelija:Suunnitteluvaiheessa Jukka Sulonen
Työmaavaiheessa Minna Lukander
Rakennussuunnittelijat:Julia Hertell, Jenni Hölttä
Muu suunnitteluryhmä:Johanna Brummer, Ida Fraser, Julia Hertell, Tiina Juuti, Jussi Laine, Minna Lukander, Emilia Nysten, Kaisa Riippi, Annina Ruuhilahti, Anna Sirola, Jorma Valkama, Juha Vento
Visualisoinnit:Tiina Juuti, Atelier Replica/Agnieszka Kwiecien

Työyhteenliittymä Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli ja Mer Arkkitehdit. 

Lisää tietoa:

Teräsrakenne-lehti. 3/2023. Pasilan ratapihoilla rakennetaan alueen ilmettä kunnioittava koulu. JP.