Lyhty-talo

Ruusulla palkittu inhimillinen talo – suunnittelijan ja tilaajan yhteistyön tulos

Projektikuvaus:

Kehitysvammaisten asuinrakennus Lyhty on sijoitettu rinnetontille kolmeen tasoon. Sisääntulokerroksessa sijaitsee laajat yhteiskäytössä olevat tilat, kuten keittiö, ruokasali ja erilaisia opetustiloja. Asuintilat sijoittuvat toiseen ja kolmanteen kerrokseen, niin, että jokaisessa yksikössä asuu 7-9 ihmistä. Asumistilojen yhteistiloista on yhteys luontoon suurten lasipintojen ja parvekkeiden kautta. Sisääntulopihan yli katsovalle terassille avautuu asukkaita palvelevat yhteiset saunatilat. Lyhty tarjoaa asumispalveluiden lisäksi myös monipuolisesti työpaikkoja kehitysvammaisille aikuisille. Talossa toimivat musiikkityöpaja, ulkotyöpaja Lato ja oppimisyksikkö Lamppu.  

Monet talon asukkaista liikkuvat erilaisin apuvälinein, joten sisätilojen pintamateriaalit on valittu asukkaat mielessä pitäen; vaaleat betoniseinät ja massiivipuiset lattiat kestävät iskuja ja kolhuja eivätkä vaadi jatkuvaa huolenpitoa. Vaalean betonin, tummien puulattioiden ja vaaleampien puisten ikkunapuitteiden yhdistelmä luo selkeitä ja rauhallisia tiloja. Luonnonvalo pääsee sisään yhteistilojen suurien ikkunoiden kautta ja avaa talon asukkaille kauniit maisemat luontoon.  

Rakennuksen sisustuksessa on yhdistetty uutta ja vanhaa, ja huonekaluissa vaihtelee esimerkiksi Artekin ja Eamesin klassikot. Lämpöä ja tunnelmaa sisätiloihin tuo yhteistilojen takat, viherkasvit sekä taideteokset.  

Julkisivussa toistuu samankaltaiset materiaalit ja värit kuin sisätiloissakin. Julkisivu on muurattu läpivärjätyistä tummista betoniharkoista, ja sitä jäsentää vaaleat puiset pinnat, ikkuna puitteet ja räystäät, sekä suuret lasipinnat ja teräskaiteiset parvekkeet.

Projektitiedot:

Vuosi:2006
Rakennuslupa myönnetty:2001, 2006 RAM
Tilaaja:Lyhty ry
Sijainti:Konala, Helsinki
Laajuus:2 400 m2
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehdit:Teemu Toivio, Edda Davidsdottir
Sisustusarkkitehti:Pasi Hämäläinen
Muu työryhmä:Riitta Tuomisto, Mari Mannevaara, Kaisa Leinonen
Kuvat:Jussi Tiainen

Lisää tietoa:

Arkkitehti – Finnish Architectural Review. 2/2005. Inhimillisiä taloja / Inhumane design: Lyhty. Tarja Nurmi. 

Palkinnot:

Rakentamisen ruusu 2004

Ehdokkaana Vuoden betonirakenne -palkinnon saajaksi