Karviaistie 12

1970-luvun kerrostalokorttelin korottaminen ja ulkoseinärakenteen uusiminen

Projektikuvaus:

Uraauurtavassa arkkitehtuurikilpailussa “Karviaistie 12” Helsingin kaupunki etsi vaihtoehtoa purkavalle uudisrakentamiselle puurakentamisen keinoin. Malmilla sijaitsevan Karviaistie 12:n tontin kahdeksaan 1970-luvulla valmistuneeseen betonielementtirakennukseen etsittiin monistettavaa ja kustannustehokasta ratkaisua. Lähiökerrostalokorttelin rakennukset tuli korottaa kahdella kerroksella ja uusia rakennusten betoniset elementtiulkoseinärakenteet. 

Kilpailun voittanut Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli ja Arkkitehtitoimisto A-konsulttien yhteistyössä laatima ehdotus ”Metsä puilta” on kannanotto korjausrakentamiseen. Tahtona oli varjella 1970-luvun lähiökerrostalojen parhaita ominaisuuksia, kuten toimivia pohjaratkaisuja, tasavertaista asuntojakaumaa ja luontoyhteyttä, ja muokata olevaa rakennusrunkoa maltillisesti ja hienovaraisesti. Lisäkerrosten asuntopohjat ovat lähes identtisiä olevien kerrospohjien kanssa. Purkutöitä optimoidaan ja uuden talotekniikan reitit ovat selkeät. Samaa periaatetta noudatettiin julkisivuissa: vanhoja aukkoja ei lähdetty suurentamaan tai muuttamaan. Ensivaikutelmaltaan ehdotusta kuvailtiin suorastaan varovaiseksi – mutta syvemmällä perehtymisellä monipuolisesti harkituksi – me tekijät näemme sen jopa manifestoivana. Paitsi säästävää korjaamista, ratkaisuilla tavoiteltiin ennen kaikkea kestävyyttä – niin rakenteiden elinkaaren pitkäikäisyytenä kuin ilmaston kannalta. 

Kilpailuvaihetta seuranneessa kehittämishankkeessa tarkennettiin suunnitelmaa sekä kehitettiin konseptin taloudellisuutta.

Linkit kilpailuvaiheen loppuraporttiin ja kehittämisvaiheen konseptisuunnitelmaan.

Projektitiedot:

Vuosi:2021
Tilaaja:Helsingin kaupungin asunnot Oy
Sijainti:Malmi, Helsinki
Laajuus:20 531 m2
Alkuperäinen rakennusajankohta:1970-l
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Kilpailuvaiheen työryhmä: Lassi Mustonen, Tiina Päivilä-Kari, Tiina Juuti, Jyrki Iso-Aho, Riikka Pylvänen 
Kehittämisvaiheen työryhmä: Karoliina Hoppu, Lassi Mustonen
Visualisoinnit:Tiina Juuti, Pasi Mänttäri
Kuva:Pyry Kantonen

Lisää tietoa:

Helsingin Sanomat. 3.5.2021. “Absoluuttista rehellisyyttä” – Helsingin laitamilla keksittiin tapa säästää purkukuntoista betonikaupunkia. Taru Taipale.

Arkkitehtiuutiset. 3/2021. Uraauurtava kilpailu täydennysrakentamisesta. 44-45. Pipsa Penttinen.

Arkkitehtuurimuseo. Toivoa puusta -keskustelusarjan blogi. Korjaaminen empaattisena tekona. Minna Lukander, arkkitehti SAFA / Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy.