Jokisauna Kauttua

Entinen A. Ahlströmin työntekijöiden sauna

Projektikuvaus:

Alvar Aallon toimisto suunnitteli Kauttuan Jokisaunan alun perin A. Ahlströmin tehtaan työntekijöiden käyttöön. Rakennuksessa toimi kolme saunaa pesutiloineen ja pukuhuoneineen ja kanttiineineen sekä kellarissa pyykkitupa. Rakennuksessa oli myös pieni talonmiehen asunto. Sauna- ja pesularakennus valmistui vuonna 1946. Rakennus sijoittuu jokivarren rinteeseen. Kellarikerros on kivirakenteinen ja osin maanalainen. Sen ylle sijoittuu hirsirunkoinen ja alun perin turvekattoinen saunarakennus ikään kuin jalustalle. Kellarin katto toimii saunan terassina. Rakennus edustaa 1940-luvun romanttishenkistä hirsiperinnerakentamista, mutta Alvar Aallon hienojen ja varsin tunnistettavien yksityiskohtien maustamana. Valkoiseksi rapattu kellarikerros edustaa modernismia. Näin kokonaisuudesta on syntynyt omaleimainen ja raikas.  

Muutos- ja korjaustyön jälkeen rakennus toimii edelleen pääosin alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, nyt tilaussaunana. Kellarikerroksen pyykkitupa, joka jätettiin täysin ennalleen kuivatuskaappeineen ja pesukoneineen, toimii nyt näyttelytilana. Alkuperäisistä saunoista on tallella kaksi. Yksi pieni sauna ja sen pesuhuone muutettiin takkahuoneeksi. Muutoin rakennuksen alkuperäinen huonejärjestys on ollut korjauksen lähtökohtana. Suuri osa alkuperäisistä rakennusosista ja tilapinnoista oli säilynyt. Osa jouduttiin uusimaan, kuten saunojen verhoukset ja lauteet sekä kahden pienen pesuhuoneen laattapinnat ja osa palauttamaan oletettuun alkuperäiseen asuun, mm. ison pukuhuoneen paneelipinnat. Osa ikkunoista ja ulko-ovista uusittiin vanhan mallin mukaisiksi.  

Hirsirunko on hyväkuntoinen eikä vaatinut korjaustoimenpiteitä. Vesikatto uusittiin ja siihen palautettiin turvekatto. Kivisen rakennusosan korjaustoimenpiteiksi on suunniteltu halkeamien injektointia ja rappauksen paikkakorjausta.  

Projektitiedot:

Vuosi:2007
Tilaaja:Yksityinen
Sijainti:Kauttua
Laajuus:700 brm2 
Suojelustatus:Kaavamerkinnällä sr
Alkuperäinen rakennusajankohta:1946
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehti:Minna Lukander
Rakennushistoriaselvitys:Minna Lukander