Finlandia-talo

Muutos-, korjaus- ja restaurointityöt kahdenkymmenen vuoden ajalta

Projektikuvaus:

Alvar Aallon suunnittelema rakennus valmistui kahdessa vaiheessa; päärakennus vuonna 1971 ja kongressisiipi 1975. Talli suunnitteli vuosina 1999–2017 lähes kaikki Finlandia-talon entisöinti-, korjaus- ja muutostyöt.   

Laajin yksittäinen restaurointisuunnittelutehtävämme on ollut Kongressisiiven peruskorjaus vuonna 2003, joka kattoi niin sisäpuolen peruskorjauksen kuin kongressisalien kaarevien teräslasiseinien uusimisen. Vuosina 2000–2001 laadimme luonnokset ja hankesuunnitelman Finlandia-talon sisäänajosyvennyksen muuttamisesta näyttely- ja kokoustilaksi. Finlandia-talon rakennussuojelupäätöstä muutettiin luonnosten pohjalta ja se mahdollisti Verandana tunnetun kokouskeskuksen rakentamisen. Suunnitelmiemme pohjalta on toteutettu monia tilamuutoksia, kuten entisen orkesterin harjoitussalin muutoksen kokouskäyttöön Elissa-saliksi, ravintolan eteis- ja naulakkotilan muutoksen asiakaslounge-käyttöön ja entisen talonmiehen asunnon muutoksen board-roomiksi. Vuonna 2005 laadimme Finlandia-talon rakennushistoriaselvityksen ja tietokantapohjaisen sisätilainventoinnin. Rakennushistoriaselvitystä täydennettiin vuonna 2016, jonka yhteydessä laadimme myös tilaluokituksen peruskorjauksen lähtötiedoksi. 

Finlandia-talon muutosten suunnittelussa on parannettu rakennuksen teknistä ja tilallista toimivuutta, sekä kohennettu sen osittain nuhjaantunutta ilmettä. Suunnittelun lähtökohtana on ollut, että muutokset sulautuvat osaksi rakennuksen alkuperäistä arkkitehtuuria, ja alkuperäisiä materiaaleja ja rakennusosia on säilytetty niiden patinaa arvostaen. 

Projektitiedot:

Vuosi:1999–2017
Tilaaja:Helsingin kaupunki
Sijainti:Helsinki
Laajuus:25 000 brm2 , 22 500 krsm2
Suojelustatus:Rakennussuojelulailla 1993
Alkuperäinen rakennusajankohta:Päärakennus 1971
Kongressisiipi 1975
Alkuperäinen arkkitehti:Alvar Aalto
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehdit: Mari Mannevaara, Mikaela Neuvo, Jukka Sulonen, Riitta Tuomisto
Sisustusarkkitehdit:Martti Lukander, Pasi Hämäläinen
Rakennushistoriaselvitykset:2005 Minna Lukander, Mari Mannevaara
2016 Minna Lukander, Mira Kyllönen