Eliel Saarisen tie

Joukkoliikennetunneli Etelä-Haagassa

Projektikuvaus:

Eliel Saarisentien joukkoliikennekatu kulkee Haagan läpi. Huopalahden aseman seudulla tieosuus rakennettiin katetuksi tunneliksi. Alueen asukkaiden ja Huopalahden juna-aseman matkustajien iloksi 300 metrin pituisen joukkoliikennetunnelin katto katettiin kasvillisuudella. Kansirakennetta puhkovat valoaukot. Kasvillisuus kattaa betonirakenteista tunnelia neliönmuotoisina kenttinä. Kentissä vaihtelee rantavehnä, siniheinä, viiruhelpi ja hietakastikka, joista osa lakastuu syksyn tullen ja osa kukoistaa talven läpi.  

Lähistöön kantautuvaa melua ja vaihtuvaa valaistusta on lievennetty muurein ja betonipalkistoin tien molemmin puolin. Aseman alle sijoittuvalla pysäkkialueella pysäkkien seinät on laatoitettu tunnistettavasti keltaisella, vihreällä, punaisella ja sinisellä. Kevyen liikenteen väylät laskeutuvat tunnelirakenteen molemmin puolin vaihtopysäkkialueelle. Jalankulkualueiden suuntaan tunnelin seinät verhoiltiin puurakentein. Puuta käytettiin myös meluseinissä sekä valoaukkojen ritiläverhouksena.  

Projektitiedot:

Vuosi:2002
Tilaaja:Helsingin kaupunki
Sijainti:Haaga, Helsinki
Työryhmä:Minna Lukander, Pia Ilonen
Kuvat: Jussi Tiainen

 Lisää tietoa:

Arkkitehti – Finnish Architectural Review. 1/2004. Betonia ja viherruutuja / Concrete and green checks. Pia Ilonen ja Minna Lukander.