Café Birgitta

Hernesaaren rannan ikoninen hirsipaviljonki

Projektikuvaus:

Kahvila Birgitta sijoittuu avoimeen maisemaan Hernesaaren rantaan. Kahvila on keskeisellä paikalla ja sitä pystyy lähestymään jokaisesta suunnasta, joten läpinäkyvällä ja läpikuljettavalla rakennuksella ei ole etu- tai takaosaa. Kahvila tarjoaa suojaisan paikan Hernesaaren rannan upeista maisemista nauttimiseen. Kahvila koostuu kolmesta eri muotoisesta ja korkuisesta hirsirakenteisesta osasta. Lohkojen väliin jää peitetty lasiseinäinen tila, johon myös kahvilan sisäänkäynnit sijoittuvat. Yhdessä kortteleista on keittiö ja myyntipiste, toisessa wc- ja huoltotilat ja kolmannessa takallinen oleskelu tila.  

Rakennusmateriaali on Honka- rakenteen painumaton hirsi. Keskeistilan katto muodostuu ulokkeiksi rakennetuista hirsikehikoista, jotka on ripustettu toisiinsa vetoteräksin ja tuettu yhden teräspilarin varaan. Lippakatokset on katettu lasilla liimapuupalkkien varaan. Kattoon ripustetut liukuvat lasielementit mahdollistavat keskitilan sulkemisen ja suojaamisen tuulelta.  

Rakennuksen julkisivut on valmistettu 50 x 50 mm:n laminoiduista puuelementeistä, joiden pinta on poltettu hiiltyneeksi. Sisätilat on valmistettu käsittelemättömästä hirrestä ja terassi lehtikuusesta.  

Projektitiedot:

Vuosi:2014
Rakennuslupa myönnetty:5/2013
Tilaaja:Pia ja Tommi Leppälä
Sijainti:Hernesaari, Helsinki
Laajuus:158 m2
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehti:Jari Heikkinen
Muu työryhmä: Karoliina Hoppu, Martti Lukander, Lassi Heikkinen
Kuvat:Tuomas Uusheimo

Lisää tietoa:

Puuinfo. 16.7.2020. Kahvilapaviljonki Birgitta. 

Archinfo. 28.11.2014. Vuoden 2014 Puupalkinto Göstan paviljongille, Kahvila Birgitta vuoden hirsirakennus.  Gösta’s Pavilion the Wooden Building of the Year 2014, Cafe Birgitta the Log House of the Year. 

ArchDaily. 19.2.2015. Cafe Birgitta / Talli Architecture and Design. 

Svenskt Trä. 2/2015. Skulptural form.  

Palkinnot:

Suomen ehdokkaana Mies van der Rohe-palkinnon saajaksi 2015 

Vuoden hirsirakennus-palkinto 2014