Aurinkolinna

Hoivaa ja yhteisöllistä asumista luonnon helmassa

Projektikuvaus:

Aurinkolinna on kehitysvammaisten nuorten vanhempien aloitteesta toteutettu yhteisöllinen asuntoryhmäkoti, jossa itsenäistä asumista tuetaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Rakennus on puurakenteinen, ja sen 20 asuntoa on toteutettu CLT-tilaelementteinä. 

Suuresta tontista huolimatta, varsinainen rakentamiselle soveltuva ala supistui kapeahkoksi kaistaleeksi liito-oravien pesäpuita sisältävän metsikön ja koko asuinaluetta palvelevan yleisen pysäköintialueen väliin. Tästä sekä tiukasta kustannustavoitteesta ja puurakentamisen modulaarisuudesta johtuen rakennus suunniteltiin muodoltaan yksinkertaiseksi.

Kaksikerroksinen rakennus tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa noin kahdellekymmenelle kehitysvammaiselle. Kullakin asukkaalla on 30 m2 suuruinen, esteettömällä kylpyhuoneella, minikeittiöllä ja ranskalaisella parvekkeella varustettu vuokra-asunto, minkä lisäksi rakennuksessa on sen keskiosassa monikäyttöiset yhteiset oleskelu-, sauna- ja keittiötilat sekä laajat ulkoterassit.  

Rakennuksen julkisivut ovat accoya-puuta. Materiaali ei tarvitse pintakäsittelyä, ja se jätettiinkin harmaantumaan luonnollisesti, jonka seurauksena rakennuksen ulkonäkö muuttuu paljon ensimmäisien vuosien aikana. Aurinkolinnan puinen julkisivu sulautuu kauniisti ympäröivään metsäiseen tonttiin. Asukkaat saavat nauttia kauniista luonnosta myös sisätiloissa suurien ikkunoiden ja ranskalaisten parvekkeiden kautta. 

Projektitiedot:

Vuosi:2019
Rakennuslupa myönnetty:2/2018
Tilaaja:Kehitysvammaisten palvelusäätiö KVPS 
Sijainti:Lintuvaara, Espoo
Laajuus:1 360 m2
Pääsuunnittelija:Minna Lukander
Projektiarkkitehti:Riikka Pylvänen
Sisustussuunnittelija: Riikka Pylvänen
Muu työryhmä: Carolin Franke, Lassi Heikkinen
Pihasuunnittelu:Ympäristösuunnittelu Liisa Alanko Oy
Kuvat:Pyry Kantonen